Thuiskantoor

Zo richt je jouw thuiskantoor zo effectief mogelijk in

Ben je van plan om binnenkort te gaan werken in je eigen thuiskantoor? Het kan erg rustgevend zijn om niet de deur uit te hoeven voor je werk. Wel is het zeer belangrijk om rekening te houden met de inrichting van je eigen kantoor. Dit zorgt er namelijk voor dat je op een gezonde en efficiënte manier werkt.

Zorg voor een thuiskantoor met een professionele uitstraling

Een mooi ingericht thuiskantoor werkt erg motiverend. Het reflecteert jouw eigen smaak. Dit is belangrijk, aangezien je veel tijd doorbrengt op deze plek. Zorg voor tijdloze meubelen die goed bij elkaar passen. Ook een eigen kantoor moet eenheid en professionaliteit uitstralen, met name wanneer je klanten ontvangt.

Voorkom gezondheidsklachten met een ergonomisch-humane werkplek

Voor het inrichten van een thuiskantoor kun je een aantal regels hanteren. Door deze goed op te volgen voorkom je gezondheidsklachten. Uit een onderzoek van het Duitse nationale instituut van bedrijfsziekenfondsen bleek dat een aanzienlijk deel van de kantoormedewerkers door een verkeerde kantoorinrichting en lichaamshouding last kreeg van het skelet en/of de spieren. Sterker nog, in 1999 waren deze aandoeningen verantwoordelijk voor maar liefst 27,2 procent van alle uitvaltijden. In de afgelopen twintig jaar is er steeds meer aandacht besteed aan het opzetten van een ergonomisch-humane werkplek. Dit houdt in dat er bepaalde voorschriften voor de werkplekinrichting op kantoor zijn opgesteld, waardoor de kantoormedewerker minder wordt belast.

Kies voor een robuust bureau en een ergonomische bureaustoel

Een thuiskantoor is niet compleet zonder een robuust bureau met een ergonomisch vormgegeven bureaustoel. Tegenwoordig zijn deze belangrijke kantooronderdelen bijna overal verkrijgbaar. Ze zijn in de hoogte verstelbaar en zorgen ervoor dat je een goede zithouding aanneemt. Je zit rechtop in de stoel, waardoor een verkrampte lichaamshouding wordt voorkomen.

Aanpasbaar

Een ergonomische bureaustoel heeft een preventieve werking. Het beschermt je gezondheid omdat je geen last krijgt van je spieren en botten. Hetzelfde geldt voor het bureau waar je aan zit. Ook dit belangrijke onderdeel van een thuiskantoor moet in de hoogte aan te passen zijn. Langere personen hebben immers andere wensen dan kleinere personen. Ga even op je stoel achter het bureau zitten en kijk of je comfortabel zit.

Zorg voor goede verlichting

Met het aanschaffen van een goede bureaustoel ben je nog lang niet klaar. Zowel op een werk- als thuiskantoor heb je goede verlichting nodig. Probeer direct en reflecterend licht te vermijden wanneer je werkt op een beeldscherm. Dit heeft een negatief effect op het gezichtsvermogen, aangezien hinderlijke reflecties kunnen zorgen voor verblinding. Zorg daarom voor een reflectievrije opstelling van de beeldschermen. Dit betekent dat je achter het beeldscherm geen vensters en/of een verlicht vlak moet plaatsen.

Creëer functionele zones

Een goed ingericht thuiskantoor moet je verleiden om regelmatig van houding te veranderen. Constant in dezelfde houding zitten zorgt voor verkramping. Creëer daarom voor verschillende functionele zones. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koffiehoekje en een leesgedeelte inclusief comfortabele stoel? Na een tijdje hard te hebben gewerkt kun je daar heen wandelen om even te ontspannen.

Vervang je inrichting om de tien jaar

Onthoud dat kantoormeubelen om de tien jaar vervangen moeten worden. Ze behouden daarmee hun kwaliteit. Bovendien veranderen de voorschriften wat betreft ergonomie om de vijf jaar. Hou dit goed in de gaten. Daardoor geniet je onbezorgd en in een goede houding van het thuiswerken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *