Google Consent Mode V2 en Consent Management Platformen

Google Consent Mode v2 is een framework van Google waarmee je de gegeven toestemming van gebruikers met Google kunt communiceren. Dit doe je door middel van een aantal ‘parameters’. Deze parameters hebben ieder een waarde van ‘denied’ (geweigerd) of ‘granted’ (toegestaan). Op basis van deze parameters past Google alle ingeladen scripts van Google Analytics 4 en Google Ads aan.

Vanaf wanneer is Google Consent Mode ‘verplicht’?

Consent Mode bestaat al een tijdje, maar vanaf maart 2024 is het ook verplicht om dit geïmplementeerd te hebben. Althans, vanaf maart 2024 zal er een update worden doorgevoerd door Google waarin ze er standaard vanuit gaan dat de bezoeker geen akkoord heeft gegeven als Google Consent Mode niet is toegepast.

Wat gebeurt er als je Google Consent Mode niet instelt?

Richt je Google Consent Mode niet in? Dan zal Google de werking van hun tools op jouw website aanpassen alsof de bezoeker geen toestemming heeft gegeven. Het is nog niet 100% duidelijk welke data je wel en niet gaat verliezen, maar er zijn toch een aantal zaken die steeds duidelijker zijn geworden:

  • De impact op Google Ads
    Het is duidelijk dat je zonder Google Consent Mode eigenlijk geen gebruik meer kunt maken van Google Ads, omdat de conversion- en remarketing-tags niet meer goed zouden werken. Als je Google Ads-campagnes draait, is dit prioriteit nummer 1, mocht je het nog niet hebben toegepast.
  • De impact op Google Analytics
    Zonder toestemming stuur je alleen nog cookieless pings naar GA4 en is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van advertentiefuncties en doelgroepen in GA4.

Consent Management Platformen

Platforms om toestemming te beheren (CMP’s, Consent Management Platformen) kunnen worden geïntegreerd met de toestemmingsmodus en de instellingen voor toestemming in Google Tag Manager. Er zijn templates voor aanbevolen CMP’s van Tag Manager beschikbaar in de templategalerij van de Tag Manager-community.

Gekende Consent Management Platformen

Andere suggesties van Google